Вие сте тук

Суровата Храна – Полезна, когато не залитаме в крайности

Суровата Храна – Полезна, когато не залитаме в крайности

Както споменахме и в статията за опасните диети, хората са склонни да възприемат всякакви крайности относно своето хранене и се доверяват на различни хранителни режими, някои от които са меко казано абсурдни. Но за да сме сигурни, че няма да навредим на нашето здраве постоянно трябва да си задаваме въпроса доколко е разумно и естествено това което правим. Също така не е хубаво да се залита от едната крайност в другата.

В тази статия ще разгледаме предимствата и недостатъците на суровоядството и суровата храна. От една страна аргументът е че човешкото тяло е създадено да обработва сурова храна, но от друга страна имаме хилядолетия еволюция, в която човек се е приспособил към топлинно обработената храна. Примерите подкрепящи суровата или готвената храна не са малко, но например суровият картоф е труден за смилане, дори може да навреди на здравето. Но пък компотът от плодове е бледо подобие на пресният плод като хранителни качества и вкус.

В днешно време ние ежедневно приемаме всякакви вредни храни пълни с химия и консерванти, богати на захари и странни мазнини /например палмово масло/. Приемаме висококалорична храна, а реално горим много по-малко калории, тъй като водим заседнал начин на живот. Това стресира организма, отключват се болести като диабет, кръвоносните съдове се задръстват със шлака, виждаме все повече деца с наднормено тегло, а като цяло статистиката сочи че над 2 милиона българи страдат от затлъстяване в някаква степен, а това в момента е 1/3 от населението в държавата.

Това трябва да ни накара да се замислим как се храним и как да променим хранителните си навици. Както казахме залитането в крайности е глупаво и вредно, но ако балансираме правилно храните, то определено ще видим позитивен ефект върху нашият организъм и здраве. Трябва да обърнем повече внимание на пресните храни – зеленчуци и плодове, особено сега в лятно-есенният сезон, когато има пребогат избор на такива храни. Но това не означава да се отречем и от месото и млечните продукти.

Изследване е показало, че ако замените някоя от висококалоричните храни с 400 грама зеленчуци или плодове дневно то намалявате риска от инсулт. А това е една салата дневно. Можете да добавите и сурови ядки, плодове и много други.

Така че стремете се да приемате и сурова храна, тя е полезна за организма, но нека това не ви става фикс идея! Хапвайте си и готвени храни!