Вие сте тук

СЗО Препоръчва малко движение за предотвратяване на смъртоносни болести

СЗО Препоръчва малко движение за предотвратяване на смъртоносни болести

От Световната Здравна Организация препоръчват 150 минути седмично умерено движение, което ще ви помогне да намалите риска от смъртоносни болести като инфаркт, инсулт, рак на гърдата или рак на дебелото черво.

Тези 150 минути можете да ги разпределите като разходки в парка, качване по стълби, каране на велосипед, дори чистенето с прахосмукачка или градинарството спада към умерените движения. А можете да имате 75 минути седмично по-екстремно натоварване като бягане или аеробика.

Но това са минималните минути седмично, които са за превенция. Ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние, включително и да намалите излишните килограми се препоръчва средно 800 минути физическа активност седмично. Това може и да ви се струва много, но разпределено в дните не се усеща. Това са около 2 часа дневно умерено натоварване или 1 час дневно екстремно натоварване.

Ето и няколко размисли и съвети за това как да увеличите физическата си активност:

  • Защо да ползвам асансьора като мога да се кача и пеш по стълбите?
  • Защо да ходя с колата на работа, когато е само на 15 минути пеш?
  • И до магазина ли не мога да отида пеш?
  • Защо да не си поиграя заедно с детето на двора, ами го оставям да кисне пред таблета?
  • Разходка в парка след работа, или 30-40 минутна тренировка във фитнеса действат много по-релаксиращо от това да се забиете на дивана и да гледате ТВ.
  • Разходките Уикенда на чист въздух също ще ви се отразят много добре.
  • Когато работите на бюро е много важно на всеки час-два да ставате да се поразтъпчете, така ще намалите риска от образуване на тромби в прасците /което крие риск от инфаркт или инсулт/

Като цяло винаги можете да намерите нещо интересно, с което да се занимавате така че да увеличите физическата си активност. И запомнете винаги е по-добре да правите нещо, отколкото да не правите нищо!